COVID-19

VÅRA ÅTGÄRDER GÄLLANDE COVID‑19

Formtoppen har från start i mars 2020 tagit alla uppmaningar och restriktioner från FHM och regeringen på största allvar. Vi har arbetat och arbetar fortsatt oförtröttligt, för kunna erbjuda Dig och våra övriga medlemmar en smittsäker träning. Nedan kan du se våra åtgärder efter en tidsaxel.

9 februari 2022

Idag den 9 februari tas restriktionerna bort. Detta innebär att bokningen i gymmet inte längre är aktuell samt att du som medlem kan boka dig på fler än sju pass i veckan. Torkning av maskiner och redskap kvarstår eftersom detta har varit en regel sen långt tillbaka och vi vill gärna hålla gymmet rent och fräscht.

23 december 2021

Efter att de nya restriktionerna börjat gälla har vi placerat ut tydlig skyltning som visar hur många personer som maximalt får befinna sig vid en yta samtidigt.

22 december 2021

Från och med den 23/12 gäller nya restriktioner för vår verksamhet. Återigen måste vi tillgodose att varje tränande ska ha tillgång till 10kvm. Precis som tidigare innebär det några förändringar och vi behöver ännu en gång er medlemmars hjälp.

GRUPPTRÄNINGEN

 • Inom gruppträningen minskar vi ytterligare på antal deltagare
 • Dock utökar vi de virtuella passen och utomhusträningen

BOKNING AV STYRKETRÄNINGEN:
Bokning av styrketräning införs igen och för dig som inte har erfarenhet av detta innebär det följande:
Man bokar slottider, dessa är hela din disponibla tid i gymmet. (Att boka en tid och inte komma är precis som inom gruppträningen en frånvaro och debiteras med engångspriset 120 kronor) För att kunna boka måste man ha en verifierad e-postadress inlagd i sin profil. Har du inte det kan du på vår hemsida se hur du går tillväga https://www.formtoppen.nu/boka-styrketraningen/  

 • Med bokning av styrketräningen begränsar vi hur många som kan finnas i gymmet sammanlagt, men vi har svårt att kontrollera hur många som kan finnas i varje gymdel. Vi har tydligt märkt upp hur många medlemmar det får finnas i varje gymdel. Är maxantalet nått, hjälp oss med att INTE träna i den delen, avvakta eller träna i någon annan del.

Vintern 2021

Bokningen av styrketräning har tagits bort efter att Folkhälsomyndigheten lättat på restriktionerna. Vi fortsätter med att ta ansvar och informera våra medlemmar om våra regler för att kunna bidra till smittsäker träning.

• Träna aldrig med förkylningssymtom

• Använd handsprit före, under och efter träningen

• Vi torka ALLTID av efter oss – både i gymmen och i salarna

• Lägre kapacitet på klasser kvarstår – detta för att ingen trängsel ska förekomma

• Var 10:e minut upprepas ovanstående punkter på våra bildskärmar som en tydlig påminnelse

Hösten 2021

Vi har fortfarande kvar bokningen – detta för att säkra att ingen trängsel förekommer.

• Vi har fortfarande kvar begränsningen på hur många vi tar in på varje pass – detta för att ingen trängsel ska förekomma

• Vi torkar fortfarande efter oss – både på gym och på pass • Vi använder fortfarande handsprit

Hösten 2021

Vi har fortfarande kvar bokningen – detta för att säkra att ingen trängsel förekommer.

• Vi har fortfarande kvar begränsningen på hur många vi tar in på varje pass – detta för att ingen trängsel ska förekomma

• Vi torkar fortfarande efter oss – både på gym och på pass • Vi använder fortfarande handsprit

25 januari 2021

Idag invigdes Formtoppen Containerträning. Containerträning är vårt nya koncept på effektiv och säker träning för dig som vill träna ute. Ledarledd utomhusträning för hela kroppen utförd med redskap på underlag avsett för träning. Givetvis med peppande musik!

Läs mer…

11 januari 2021

Vi har infört ett bokningssystem i gymmet. Som gym måste man med den nya lagen kunna exakt redovisa hur många tränande det finns vid en specifik tidpunkt. Därför måste vi from måndagen den 11/1 2021 införa att man måste boka sin träningstid för att gymma eller träna i boxen.

25 november 2020

Brev till alla medlemmar

Formtoppen har från start i mars i år tagit alla uppmaningar och restriktioner från FHM och regeringen på största allvar. Vi är i ett mycket allvarligt läge. Något liknande har vi aldrig tidigare upplevt under våra dryga 20 år som Ditt lokala gym. Med anledning av veckans presskonferens av regeringen vill vi informera Dig om vårt fortsatta arbete med att göra Din träning hos oss så säker som möjligt.
 
Vi på Formtoppen har arbetat och arbetar fortsatt oförtröttligt, för kunna erbjuda Dig och våra övriga medlemmar en smittsäker träning. Ett stort antal olika åtgärder från vår sida i kombination med Din försiktighet och lyhördhet för dessa har möjliggjort säker träning under denna svåra tid. Vi kan inte nog poängtera hur mycket Ditt stöd betyder för oss och vår gemensamma förening.
 
Vi vädjar nu till Dig att hålla ut, vi är Din förening, Du och övriga medlemmar är våra ägare. Tillsammans tar vi oss igenom detta och tar hand om varandra på bästa sätt. Läget nu är annorlunda än i våras, vår statsminister har uttalat sagt ”…gå inte på gym”.
 
Vi vill tydliggöra att vår verksamhet inte innefattas av uttrycket allmän sammankomst. Uttalandet tar inte heller hänsyn till hur varje enskilt gym hanterar Covid-19 MEN vi känner ett stort moraliskt ansvar och uttalandet och uppmaningen kvarstår.
 
De åtgärder som vi har vidtagit så här långt är exempelvis, begränsat antal deltagare på gruppträning, begränsat med tränande i de olika gymdelarna, stängt och begränsat gemensamma utrymmen, infört gymvärd, ökad information på anläggningarnas skärmar, satt upp plexiglas och handspritsstationer. Vi har även infört extra kontrakt med Er medlemmar och ökat städfrekvensen. Vi erbjuder utepass, utökade hemmapass och virtuell träning. Ganska snart drar vi igång en stor satsning på utebaserad träning genomförd på ett sätt vi aldrig tidigare har gjort. En fullständig lista över alla åtgärder finner Du på vår hemsida.
 
För att gymmen faktiskt skulle kunna finnas kvar, vädjade vi i våras till Dig om att fortsätta stötta oss även om Du tog en paus från tränandet. En uppmaning som tacksamt hörsammades.
 
Nu har vi en andra Covid-19 våg, om möjligt än allvarligare än i våras. Därför kommer vi införa en möjlighet, för Dig som ändå väljer att avstå från att komma till oss, att frysa Ditt kort. Möjligheten gäller initialt tidsperioden 24 november – 24 december 2020, vilket är den tid de senaste och hårdare restriktionerna från FHM och regering avser.
 
Vi har även beslutat att kompensera Dig som tillhör 70+, den åldersgrupp som har drabbats längst och hårdast av pandemin, på ett annorlunda sätt. Detta kommer att meddelas brevledes till hela åldersgruppen denna vecka.
 
Detta är vårt sätt att visa omtanke om Dig och Dina.
 
Vi kan garantera Dig att vi gör allt för att Du och våra anställda ska känna Er trygga med att vara Formtoppare. Vi hoppas och tror att Du och övriga medlemmar vill vara med oss och rida ut denna pandemi. Så vi upprepar vår vädjan till Er, om Du har möjlighet, stanna kvar och stötta oss igenom detta, även om Du väljer att pausa från Din aktiva träning hos oss.
 
Alla åtgärder som är gjorda och kommer att göras belastar naturligtvis vår förening ekonomiskt men samtidigt även Er alla medlemmars tålamod.
 
Vi är oerhört tacksamma för allt stöd vi får från Er medlemmar och vi är övertygade om att vi tillsammans kommer att lösa detta.

Per Christiansson tillsammans med all personal på Formtoppen

9 november 2020

Som ett test kommer vi mellan kl.16.00-19.00, vardagar, ha en gymvärd i Höllviken. Gymvärdens arbetsuppgift blir att hjälpa receptionen och tränande att hålla koll på antal personer i gymmet. Detta gör vi för att underlätta receptionens arbetet med att undvika trängsel.

5 november 2020

Nu kan alla medlemmar se besöksfrekvensen i våra gym för att enklare kunna välja tider med mindre beläggning.

30 oktober 2020

Idag satte vi upp maxantal i olika delar av gymmen för att enklare kunna avgöra beläggningen. Receptionspersonalen kontrollerar regelbundet att detta följs och upplever vi att risken för trängsel kan förekomma ber vi nya tränande att välja en annan tid.

I samband med nya maxantalet valde vi även att införa ”zoner” och att spärra av mindre ytor vid de fria vikterna. 

27 oktober 2020

Både Folkhälsomyndigheten och Region Skåne rekommenderar nu gemensamt att undvika platser inomhus där det finns risk för trängsel. I sammanhanget nämns gym, därför har vi vidtagit följande nya åtgärder och uppmaningar: för att minska trängsel och gemensamma kontaktytor.

Se våra nya åtgärder som gjorts.

22 oktober 2020

För att ni medlemmar ska lättare kunna undvika trängsel förstärker vi tydligheten med vikten av att hålla avstånd med bland annat markeringar i och utanför våra salar.

11 september 2020

Idag startar vi ute pass med inriktning senior/riskgrupp.

11 augusti 2020

Bokningssystemet uppdateras idag för att öka möjligheten för er medlemmar som verkligen vill träna och ställer sig som reserv.

3 juli 2020

Välkomna till ute gymmet i Skanör som vi har kompletterat med en container fylld med redskap för att man ska kunna träna seriöst och säkert ute.

26 juni 2020

Virtuell cykling startas idag i Höllviken för att få fler träningstillfällen på udda tider.

22 juni 2020

Vi lägger in fler Indoorwalkingpass i Skanör för att minska trängsel.

21 juni 2020

Vi har idag färdigställt installationen av den nya ventilationen i Höllviken vilket ger en kyld anläggning och bättre inomhusklimat. Samtidigt öppnar vi upp en större konditionsdel för att kunna använda fler konditionsmaskiner med bibehållna säkra avstånd.

16 juni 2020

Idag skulle sommarschemat starta med färre pass vilket vi alltid gör varje sommar. Pga. av rådande situation fortsätter vi med vår schemat och förstärker med mer klasser.

5 juni 2020

Vi har även lagt till möjligheten till styrketräning för 70+ i Skanör. Välkomna onsdagar 07.00-08.00 innan ordinarie öppning i ett nystädat gym. Vi tar endast in ett begränsat antal i gymmet och din plats bokas via hemsidan eller receptionen.

20 maj 2020

Vi på Formtoppen upplever ett behov av att kunna styrketräna bland medlemmar över 70 år. Från Folkhälsomyndigheten är rekommendationen att denna åldersgrupp ska ha så lite social kontakt som möjligt och undvika platser där människor samlas.
Med detta som riktlinje vill ändå kunna vi erbjuda er medlemmar i denna åldersgrupp möjlighet till att styrketräna. Därför kommer vi att prova att öppna anläggningen i Höllviken söndagar kl 07.00.

Mellan 07.00-8.00 kan bara ni medlemmar 70+ träna och vi tar endast in 20 personer. Med dessa förutsättningar, tillsammans med alla åtgärder som är gjorda på våra anläggningar gällande begränsande av smittspridning, anser vi att vi kan erbjuda trygga träningsmöjligheter.

Givetvis gäller samma premisser som för all annan träning på Formtoppen:

 • Inga förkylningssymtom
 • Inte varit i ett riskområde
 • Är själv, eller har närstående i karantän på grund av smitta.

Vi startar med detta redan söndagen de 24/5. Boka din plats direkt på hemsidan eller ring 040-45 48 42. Faller detta väl ut kommer vi lägga in fler tider och då även i Skanör.

Välkomna!

2 maj 2020

För att nå att 100% av oss Formtoppare torkar av redskap och bänkar i gymmet har vi tagit fram ett dokument vi kallar ”Förtydligande och tillägg medlemskontrakt”. Dokumentet skall alla som tränar i gymmet skriva på och innehållet innebär bland annat den som inte torkar efter sig kan uteslutas. Allt för att leverera så säker träning som möjligt.

Tack för hjälpen, tillsammans är vi starka!

2 april 2020

Den 1/4 gick Folkhälsomyndigheten ut med ett förtydligande kring försiktighetsåtgärder gällande vikten av att hålla avstånd. Sedan tidigare är vår målsättning att två meter ska vara en möjlighet att ha mellan tränande. Efter gårdagens uttalande från FHM kommer vi förstärka detta ytterligare med tydligare skyltning och uppmaningar. Se våra tidigare åtgärder i föregående inlägg.
”Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet” – Folkhälsomyndigheten 1/4 2020

28 mars 2020

Vår samlade bedömning är att fredagens förändring om ett maxantal på 50 personer på sammankomster inte gäller gymverksamhet. Vi har i ärendet direktkontakt med folkhälsomyndigheten.
Vi uppmanar dock ALLA som tränar i våra gym att fortsätta följa våra tidigare uppmaningar och nu förstärka vikten av hålla avstånd mellan tränande. I kommande vecka ökar vi avstånden mellan konditionsmaskinerna. Vi förutsätter fortfarande att alla som tränar är friska.

Vi inför även ytterliga rutiner gällande gruppträningen:

 • Vi tar bara in 50% av kapaciteten i salarna från och med söndag 29/3.
 • Fler torkstationer i salarna.
 • ALLA klasser skall förkortas då tid skall ges till att torka, komma ut tidigare än schemat.
 • Ingående klasser SKALL komma in minst 5 minuter innan start för att undvika köer utanför sal.
 • Vi strävar att möjliggöra till 2 meter mellan motionärerna, bland annat genom att stänga av en del av våra konditionsmaskiner.
 • Receptionen skall sätta ut brädor vid t.ex. BodyPump, BodyStep etc för att säkerställa avstånd.
 • Vi utökar antalet utepass.
 • Fler filmer med hemmaträning kommer.

26 mars 2020

”Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta, anser Folkhälsomyndigheten. Träningar, matcher eller lokala cuper behöver inte ställas in med anledning av epidemin, och gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet.”

Läs mer på länken nedan:

20 mars 2020

Formtoppen stoppar tillfälligt försäljning av nya medlemskap, engångsträningar, träningskort etc. till personer som varit utanför kommunen de senaste 2 veckorna. Gäller tillsvidare.

19 mars 2020

Öppet brev till alla Formtoppare

Som alla känner till är hela världen i en extraordinär situation, med anledning av viruset Covid-19. Formtoppen är inget undantag. Vår vision och strävan är fortfarande att fortsätta hålla våra anläggningar öppna, tills dess att ett myndighetsbeslut tvingar oss till något annat. För att minimera spridningsrisken gör vi fortsatta åtgärder såsom extra städning, mer handsprit, färre deltagare på passen och färre klasser. Även tydlig information och uppmaningar till medlemmar gällande närvaro i riskområde, hygien och karantänvistelse.

Med start söndagen 22/3 börjar vi med utepass, för att erbjuda er träningsalternativ utanför våra lokaler. (På dessa pass gäller naturligtvis lika regler avseende närvaro i riskområde, hygien och karantänvistelse). På vår hemsida finns det möjlighet till hemmaträning, vilket vi fortsatt kommer jobba intensivt med för att erbjuda er ett brett urval av träningsmöjligheter. Allt för att ni medlemmar ska kunna träna!

Vår förhoppning är att vi inte behöver stänga våra anläggningar och att vi snart ser en trend med fler tränande. Ett sådant scenario, med ett Formtoppen med en fortsatt god ekonomi, skulle inte vara förödande för vår verksamhet.

Men det finns fler scenarion. Ett är att vi tvingas att stänga pga myndighetsbeslut. Med ett sådant scenario tror vi inte att det blir en stängning på några veckor utan förmodligen månader, kanske rent av ett halvår. Med anledning av att detta händelseförlopp blir allt mer realistiskt vidtog vi igår åtgärder av ekonomisk karaktär enligt följande:

 • tillfälligt stopp av ombyggnad Höllviken
 • inget utbyte av konditionsmaskiner i Skanör
 • åtgärder gällande vår administrativa personal samt receptionspersonal.

Allt för att öka och förstärka upp uthålligheten vid en eventuell längre tids stängning. Vår förhoppning är att läget och trenden ändrar sig så att våra åtgärder mot administrativ- och receptionspersonal bara blev presumtiv.

Vi vill med denna skrivelse fortsätta vår informativa uppdatering angående vårt arbete att bidra med en kontrollerad virusspridning, som våra myndigheter ber oss om.

Vi vill poängtera att Formtoppen har en god ekonomi, men om en längre stängning blir aktuell krävs en oerhörd ekonomisk uthållighet. Att bibehålla fasta kostnader i en tid när intäkterna försvinner är inte realistiskt och därför blir dessa drastiska åtgärder tyvärr nödvändiga.

Vår förhoppning är att ni Formtoppare fortsätter träna hos oss på våra anläggningar i Höllviken, Skanör och Västra Ingelstad. Vi hoppas också att ni kommer och tränar på våra planerade utepass samt tränar hemma via vår hemsida. Vi hoppas att ni alla Formtoppare fortsätter att stötta oss och vår verksamhet vid en eventuell stängning på grund av myndighetsbeslut. Fortsätt att ha kvar era abonnemang och frys inte era kort, så kommer våra åtgärder och er hjälp att få önskad effekt. Vi kan då, efter en eventuell stängning, dra igång verksamheten omedelbart igen med full kraft.

Vi är alla, av olika anledningar, väldigt ledsna. Trots att vi med vissa åtgärder försvårar din träning hoppas vi att alla tillsammans knyter näven och tar oss ur detta på bästa möjliga sätt.

Per Christiansson tillsammans med all personal på Formtoppen

16 mars 2020

Idag har vi tillfälligt ställt in ett antal av våra gruppträningsklasser. Håll dig uppdaterad om schemaändringar här:
https://www.formtoppen.nu/ledarbyten/

Vi har utökat möjligheterna för hemmaträning!

13 mars 2020

Vi fortsätter vårt arbete för att säkra Formtoppen och försöka minimera spridning av virus.

Från och med idag kommer följande åtgärder att tas, gällande alla anläggningar:

 • All seniorträning så som Cirkelträning, Gympa, Crossfit Senior, IC Senior, Zumba Gold, Senior Styrka och CageSenior är inställd.
 • Antalet platser kommer att minskas till 2/3 på all gruppträning och Crossfit, för att minska risken för smitta. På Indoor Cycling och Indoor Walking halveras antalet platser.
 • Releasepartyt 14/3 i Höllviken och Skanör ställs tyvärr in. Ordinarie aschema körs med färre deltage.
 • Barnpassningen ställs in tillsvidare.

12 mars 2020

Just nu får vi många frågor om hur vi på Formtoppen förhåller oss till Coronaviruset (Covid-19) och risken för smittspridning. Vi följer noga utvecklingen och förlitar oss på Folkhälsomyndighetens information och rekommendationer. Vi håller oss dagligen uppdaterade och är redo att sätta in nödvändiga åtgärder om situationen förändras.

De definierade riskområden är för närvarande nedanstående områden samt de delar av världen som UD avråder resor till, på grund av coronaviruset:

 • Kina
 • Iran
 • Sydkorea
 • Italien
 • Österrikiska delstaten Tyrolen inklusive Innsbruck

Om du eller närstående har varit i dessa områden vill vi INTE att du tränar på Formtoppen de närmsta två veckorna efter hemkomst.

För mer info:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

Vi har än så länge öppet och verksamheten pågår som vanligt MEN vi alla behöver ta vårt ansvar genom att:

 • Stanna hemma från träningen om du är sjuk eller förkyld.
 • Tvätta ALLTID noggrant av din maskin/redskap som du använder. Använd sprayflaskorna som vi har i salarna och gymmet och torka av med papper.
 • Använd eget träningsmaterial så som yogamatta och handduk om möjligt.
 • Tvätta händerna med tvål och varmt vatten både före och efter träning.
 • Använd egen vattenflaska och drick aldrig direkt ur kranen.
 • Handsprit är utsatt runt om i gymmet och i/utanför salarna.

Tillsammans måste vi hjälpas åt att minska risken för smittspridning!

11 mars 2020

Om du känner dig hängig så håll dig hemma. Då ska du ju ändå inte träna, eller hur? För att hålla virussjukdomar borta rekommenderas generellt att:

 1. Tvätta händerna ofta och att inte peta sig i ansiktet. Handsprit kan vara ett alternativ om det inte finns möjlighet till handtvätt.
 2. Var och en är extra noga med att torka av maskiner och redskap efter sig.
 3. Hosta och nys i armvecket.

Det finns en internationell samsyn att smittan sprids av personer med symptom på sjukdom. En del har dock bara milda symptom, speciellt i början av sjukdomen, och känner sig inte sjuka. Så, om du precis har varit i något av de länder som har spridning av viruset så träna gärna hemma eller ute tills du säkert vet att du inte är smittad. På Formtoppens Advagym lägger vi ut träningstips och inspiration för dig som vill hitta en alternativ träning.

Vi följer utvecklingen och lyssnar på Folkhälsomyndigheten. Om vi ser anledning att komma med ytterligare rekommendationer så gör vi det.

Frågor och svar om Corona hos Folkhälsomyndigheten.

*texten ovan är lånad från Friskis & Svettis Sverige

3 mars 2020

Det har kommit frågor från oroliga medlemmar gällande om hur vi tänker hantera Coronahotet.

Vi utgår från att alla medlemmar är ansvarsfulla och de som har varit i riskområden eller är osäkra stannar hemma vid förkylningssymtom.

Är man själv eller en familjemedlem satt i karantän från arbete, skola eller annat förutsätter vi att man inte kommer till Formtoppen.

Hoppas att ni har förståelse och accepterar vår rekommendation, så att alla kan träna tryggt hos oss.

Vänliga träningshälsningar!