ALLA BORDE  STYRKETRÄNA MED VIKTER!

Det låter som ett dåligt marknadsföringsknep men är en beprövad sanning, alla borde verkligen styrketräna med viktbelastning!

Varför?

Styrketräning med viktbelastning är en av få aktiviteter som oavsett ålder och kön bidrar till att bibehålla och till och med öka styrkan och muskelvolymen.

Är detta viktigt?

Ja! Helt naturligt minskar styrkan med åldern. Belastar man inte sin muskulatur med vikter startar detta någonstans vid 25-30 års ålder. Genom att regelbundet styrketräna med vikter kan man minska och till och med undvika denna styrkeminskning och därmed behålla både muskelvolym och styrka långt upp i åldrarna!

Men varför?

Med bibehållen styrka kan man undvika både skador och trytande ork. Folkhälsomydigheten anser till exempel att styrketräning med vikter är en viktig preventiv åtgärd gällande fallolyckor.

Räcker det inte med armhävningar och liknande?

För att svara på det måste vi prata lite fysiologi. Musklerna blir så starka som de behöver. Vid till exempel armhävningar med kroppen som belastning kan man bara öka antalet repetitioner och inte belastningen. Det vill säga att efter ett tag när man har gjort armhävningar orkar man fler och bevisligen har man då blivit starkare. Denna styrkeökning och tillväxt kommer dock plana ut och när man orkar ytterligare fler, har man ökat uthålligheten och inte styrkan och muskeltillväxten.

Skulle man däremot lägga en vikt på ryggen som gjorde att man initialt bara klarar 8 repetitioner blir det annorlunda. Precis som utan vikt kommer man efter en tid klara fler repetitioner. Om man svarar med att lägga på mer vikt på ryggen så att man åter inte klarar fler än 8 repetitioner kommer träningen utmana muskulaturen på ett annat sätt. Styrkan och tillväxten kommer öka betydligt mer än utan vikten på ryggen. Att träna på detta sätt, som är en form av styrketräning med vikt, kommer att göra att vi får ett ”överskott av styrka” som med råge kompenserar den naturliga styrkeminskningen. Detta i motsats till om du bara gör armhävningarna utan vikt där du med ålders rätt kommer att orka färre. Tränar man rätt kan man alltså vara lika stark när man är 65 år, som man var när man var 25 år!

Maskiner eller fria vikter?

Detta är tycke och smak men även avhängt av kunskap, fria vikter kräver helt enkelt större kunskap för att göra rätt. Generellt kräver även träning med fria vikter mer av balans och koordinationen medans maskiner kan bli mer specifika i var dom belastar.

Se till att få hjälp så att du får ett program som passar just dig och dina mål!

Vem ska göra detta?

Alla! Från tidiga tonåringen till den äldre pensionären!

Kan det vara försent att börja?

Det är aldrig för sent att börja styrketräna! Oavsett ålder kan man alltid öka både styrka och volym!

Styrketräning är den ultimata kompletterande träningen till all annan rörelse och idrott!

Vill du prova styrketräning två gånger gratis?

Välkomna till FORMTOPPEN, Ditt lokala gym där alla är välkomna!

GYM  GRUPPTRÄNING  UTETRÄNING  CROSSFIT  PADEL